Att fler väljer att handla på nätet vet vi, och det finns många fördelar med att göra det. Men det finns även vissa risker förenade med att handla på nätet, speciellt när man köper från andra länder. Därför har EU bestämt sig för att införa nya regler.

266265-business-online-shopping-credit-card-on-a-keyboard

Vi har tidigare skrivit om fördelarna med att handla saker på nätet. Vi har även gett några bra tips för den som vill ge sig ut på nätet och shoppa loss:

”Vet du vilket märke du är ute efter kan du alltid börja med en googling och kanske googla en fras ”billiga hörlurar” för att då kunna få upp olika alternativ och därifrån klicka dig vidare på den bästa länken.”

Nya regler för webbshoparna i EU

Att handla på nätet har dock alltid varit förknippat med en viss fara och för bara några år sedan valde många att inte handla alls på nätet för att de vara rädda för att bli lurade. Det har dock vidtagits ett gäng olika åtgärder sen dess för att göra nätshoppandet lite säkrare. För att rensa upp i den europeiska e-handeln har man bland annat upprättat ett nytt EU-direktiv som ska ge utvidgad ångerrätt och enhetligare regler, skriver Dagens Nyheter. Det är just att handla över de olika ländernas gränser som anses vara mest farligt. Många länder slarvar med att följa de gällande konsumentlagarna och dessutom skiljer sig dessa lagar åt bland de olika länderna. I de nya reglerna kommer Europas webbföretag att behöva ge konsumenterna tydligare information om tjänstens eller varans pris och alla kostnader måste framgå tydligt varje gång någon gör ett köp. Ångerrätten måste vara minst 14 dagar och varan måste leveraras senast 30 dagar efter ett köp.