I dagens samhälle är det svårt att tro att folk förr i tiden lekte med kottar, stenar och liknande. Dagens leksaker är så designade, tekniska och sofistikerade att barnen ställer riktigt höga krav på sina presenter. Detta på gott och ont, ska kanske sägas, det finns ju en vinning med att utmana barns fantasi och få dem att leka utomhus utan några leksaker alls ”till hjälp”.

Men det är inte bara barns leksaker som har påverkats av den designmässiga utvecklingsboomen, utan även vuxnas ”leksaker”. Se bara på en juvel som iPhone – vilken vuxen vill inte bli sedd med en? Även om den används till kommunikation och arbete så har den ju faktiskt också en mängd andra egenskaper och finesser som bara har med nöje att göra. En klassisk vuxenleksak, med andra ord, och minst lika påverkad av designglädjen av 2010 som barnens leksaker.

(Sedan kan man förstås kasta ett öga på de mer diskreta av vuxnas leksaker, så som sexleksaker, där designen faktiskt också har följt med – idag finns ett stort utbud där alla kan hitta vad som passar dem!)
Det är kul att se hur designen följer med, och rent utav påverkar, utvecklingen av tekniska objekt. Vem vet vad vi har att leka med 2020!